Rubrikbild anamorf
• Lena Källberg • 0733-36 74 87lena@pinhole.se

Det tekniska

Varför hålkamera?
Bygga kamera
Köpa kamera
Mina kameror

Gallerier

Pappcylinder
Anamorfcylinder
Tändsticksask
Filmburk #1
Filmburk #2
Solargrafi
Isolette
Hålga
7-håls-Billy
Pizzakartong
Pinhole-film
Ritning:
Seymour 135B,
tändticksasks-kameran
Om solargrafi
Om fotografen
Kurser & workshops
 
 
 
 
 
 
 
 

Om själva fotografen

Själva fotografen heter Lena Källberg, är född 1968 och uppvuxen i Valbo. Bor sedan 1998 i Stockholm. Självlärd på det fotografiska området och försöker i alla fall när det gäller hålkameror att hålla en lagom obildad distans till tekniken bakom.

I tonåren testade jag att bygga en egen kamera av "skokartongstyp", med fotopapper i. Som experiment var det spännande att se att det fungerade, men det var opraktiskt att behöva gå in i mörkrummet mellan varje exponering, så den gången fastnade jag inte för tekniken.

Men 2002 återupptäckte jag hålkameratekniken när jag förälskade mig i en Zero 2000. Jag köpte den och blev förtjust, men tyckte på något sätt att den var för bra. Och därefter har det bara gått utför, kan man säga.

Nu fascineras jag mer och mer över kamerans slumpmässighet; den lever liksom sitt eget liv och ser helt andra saker än jag själv. Ju enklare och "råare" bild, desto bättre. Jag intresseras av att se hur mycket information man kan ta bort från en bild och fortfarande se vad den föreställer, att få fram bilder som är några procents avbildning och resten något annat – som också finns – men som man inte ser med blotta ögat när man tar bilden.

För att vaska fram det där extra, eller ta bort det där som är för mycket, använder jag ibland en speciell framkallningsmetod av negativ eller slutkopia, ibland kan verkligheten förvrängas genom att man placerar ljusöppningen i ett speciellt förhållande till det ljuskänsliga materialets yta.

Slumpen är viktig, men med lite övning kan man få en aning kontroll även över det slumpmässiga i livet. Till en viss gräns.

I ett reportage i tidningen Kamera & Bild skriver Johan Wessel fint om min passion för skräp som kan bli kameror.

Jag är en av medlemmarna i samordningsgruppen för Worldwide Pinhole Photography Day, där jag projektleder arbetet med att översätta sajten till så många språk som möjligt, för att sprida budskapet om den linslösa fotografin i världen.

------------

Mina hålkamerabilder har ställts ut på hålkamerafestivalen OFFO 2015, 2013, 2011 och 2009 i Gorny Slask i Polen, Galleri PH21 i Budapest, Fotokompaniet i Göteborg, Berea Arts Council i Berea, Kentucky, RayKo Photo Center i San Francisco, Tilt Gallery i Phoenix, på Sandvikens konsthall, på Galleri AxelDelight studios, galleri ikon, samt Planket i Stockholm.

I tryck har mina bilder förekommit i OBSCURA – 121 Blicke, Seities, The Hand MagazineKamera & Bild, FotoCult (Italien), Lightleaks (Kanada), samt i böckerna Obscura – 121 Blicke, From Pinhole to Print (AternativePhotography.com) och Dark Chamber Vol II (Urban Fox Press).

Förutom hålkameror använder jag även ibland kamera med optik. En del av de bilderna kan man se på lenakallberg.se och på min sida på Flickr.

Länkar

Intressant läsning...
Pinholeday
Zero Image
Pinhole resource
Peter Wiklund
f295
Solargraphy!
Dirkon
Maco Direct
Lumiere Shop
Fotoimpex Berlin
Lena Källberg Photography